Dlaczego podjadamy?

Do podjadania prowadzą wahania stężenia glukozy we krwi. Najczęstszą przyczyną tego stanu rzeczy jest źle zbilansowana dieta oraz nieregularne spożywanie posiłków. Jeżeli są one spożywane rzadziej niż co 3-­4 godziny bądź też dieta jest uboga w węglowodany złożone, zaś obfituje w węglowodany proste to w konsekwencji w organizmie może dojść do wahań stężenia glukozy oraz niepohamowanego sięgania po przekąski.

Podjadaniu sprzyja także przeciążenie obowiązkami. Brak wolnego czasu oraz życie w biegu skutecznie uniemożliwia przygotowywanie dobrze zbilansowanych posiłków, które powinno się spożywać o stałych porach. Ponadto podjadanie, a zwłaszcza sięganie po słodkie przekąski, wyzwala wydzielanie dopaminy, endorfin i serotoniny, a co za tym idzie pobudza układ nagrody – organizm potrzebuje tego m.in. w sytuacjach stresu czy w trakcie zrywania z nałogiem (np. palenia). U dzieci nawyk podjadania może być skutkiem złych metod wychowawczych tj. traktowania słodyczy jako nagrody np. za grzeczne zachowanie.