Czym jest podjadanie?

Racjonalne żywienie polega regularnym spożywaniu dobrze zbilansowanych posiłków. Najlepiej, jeśli spożywa się 5 posiłków dziennie – 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) i 2 mniejsze (drugie śniadanie, podwieczorek). Zachowanie stałych odstępów między posiłkami zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi, zapewnia uczucie sytości oraz sprzyja prawidłowemu metabolizmowi, a co za tym idzie – pozwala na lepszą kontrolę masy ciała.

Negatywnym, ale niestety stosunkowo powszechnym nawykiem, jest podjadanie, czyli spożywanie niewielkich przekąsek między głównymi posiłkami. Podjadając, najczęściej sięgamy po niepełnowartościowe produkty, np. słodycze, chipsy, które nie dostarczają składników odżywczych, a tzw. „pustych kalorii”. Skutkiem podjadania mogą być m.in. wahania poziomu cukru we krwi, a przede wszystkim niekontrolowany wzrost wagi.