Dobrze zbilansowane posiłki

Podstawową zasadą w walce z nawykiem podjadania jest zadbanie o regularność spożywanych posiłków. Optymalna ilość posiłków to 5 dziennie – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Spożywanie posiłków w stałych odstępach czasu (co 3-­4 godziny) zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi i napadom trudnego do powstrzymania głodu, który zaspokajany jest poprzez podjadanie.

Ważne jest również zadbanie o to, aby posiłki były dobrze zbilansowane i bogate w węglowodany złożone – cukry są wówczas uwalniane stopniowo, co zapobiega gwałtownym spadkom poziomu cukru we krwi. Szczególnie istotnym posiłkiem jest śniadanie – powinno ono być urozmaicone i bogate w składniki odżywcze oraz dostarczać odpowiedniej podaży kalorii. Odpowiednio przygotowane śniadanie reguluje metabolizm organizmu na cały dzień.